2010. június 28., hétfő

Társasági adócsökkentés

Milyen vállalkozási formában dolgozol? Egyéni vállalkozás? Bt? Kft, vagy valami más?
És hogy adózol? EVÁ-s vagy? Vagy a nyereséged után társasági adót fizetsz? Akár ez, akár az, nagyon fontos lehet Neked is az alábbi hír.

Most olvastam néhány hírt a Népszabadságban, ami fontos a vállalkozókra nézve:

Bejelentették, hogy csökkenteni fogják a vállalkozások társasági adó kulcsát 10 %-ra. Ez a változtatás év közepétől fog érvénybe lépni, ezért átmeneti szabályozást hoz a kormány: meg kell osztani az adóalapot a július elseje előtti és utáni részre.

Azaz a következőképpen kell majd számolni a társasági adót:
Társasági adó = június 30-ig az adóalap * eddigi társasági adókulccsal + július 1-től december 31-ig a társasági adóalap * új társasági adókulccsal


A 10 %-os adókulcs eddig is létezett. De csak azoknak a cégeknek, akiknek az éves jövedelme nem érte el az 50 millió forintot, mindenki másnak 16% volt - nos, ez a határ lett most kitolva 500 millió forintra! Azt gondolom, hogy ez minden kis- és középvállalkozást érint, sőt sok nagyot is, ezért érdemes foglalkozni vele, mert nem kis megtakarítást jelenthet adott esetben az a 6%.

Gondolkodjunk el ezen, szintén nagyon fontos tényezője lehet a vállalkozásunk eredményének!

És akkor most a fenti hír ismeret
ében újra megkérdezem: EVÁ-s vagy? Ha igen, akkor miért? Mert nincs túl sok elszámolható számlád? Mennyire nincs elég?

Ennél az adókulcs különbözetnél már érdemes leülni a könyvelőddel, és újra átszámolni, hogy milyen nyereséggel vállalkozol, arra mennyi lenne a társasági adód és ÁFA különbözeted, szemben a 30%-os EVÁ-val??? Még mindig megéri az EVA?

Számolj! És ha megéri, akkor válts más vállalkozási formára, vagy adózásra.



Tetszett? Akkor az alábbi ablak segítségével megoszthatod ismerőseiddel ezt a bejegyzést (a három pontra kattintva további lehetőségek ismegjelennek.).
Share/Bookmark

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése