2010. június 4., péntek

Leszálló pályán a forint... - vajon mikor és hol landol?

Rövid idő alatt rendkívüli mértékben elkezdett zuhanni a forint árfolyama (és ugyanekkor a tőzsdén is 4%-os zuhanás figyelhető meg). A forint esése annyira rendkívüli mértékű volt, hogy szemléltetésképpen készítettem egy kis ábrát a három leginkább meghatározó valutanemről:
A forint alakulása 2010. június 2-3-án

Mutatok még egy hírt, amit az index oldalán találtam 21-én:
Kétszázmillió euró, kétéves futamidejű, általános üzleti célokra használható szindikált hitelt vesz fel az OTP Bank a tavaly decemberi 220 milliós hitelfelvétel után először.

A Credit Agricole CIB, az Erste Group, az HSBC, az ING Groep, az Intesa Sanpaolo, a Raiffeisen Zentralbank, a Standard Chartered és az UniCredit, valamint további esetleges csatlakozók által szervezendő hitel kétéves futamidejű lesz, kamata EURIBOR+130 bázispont
A cikk fő mondanivalóján túl megfigyeltétek a burkolt fogalmazást? "a tavaly decemberi 220 milliós hitelfelvétel után először". Hihi. Azaz másodszor. :-) vagy inkább :-(
Khmm... egyes hirdetések államcsődről tájékoztatnak... mások ezt vitatják. Nem tisztem eldönteni, hogy melyik az igaz - csak olvasok és gondolkodok, számolok, következtetek... azért mutatom Nekted is ezeket  a híreket, mert ha vállalkozó vagy, muszáj, hogy képben légy a gazdasággal, mert a Te gazdálkodásodra is nagyon nagy mértékben kihathat - ha tetszik, ha nem! Nekem nem, de ezt sajnos senki nem kérdezte. :-P

Nézzük a fenti forintgyengülését. Nagyon sok mindenen érdemes elgondolkodni egy ilyen hír kapcsán Csak hogy néhány gondolatébresztőt említsek:
  • ó, megint több lesz a hiteltörlesztésem, meddig fogom tudni én ezt még fizetni....??? :-( (lehetőség lehet az árfolyamgarancia, ma már vannak biztosítások arra az esetre, ha olyan helyzetbe kerülnénk, hogy nem tudjuk fizetni, állítólag az állam is lehetővé fogja tenni az ilyen hitelek forintosítását, stb. - érdemes végigvizsgálni, hogy nekünk mi a legjobb, illetve van-e jó?)
  • egyesek szerint érdemes lenne zloty-ba fektetni?
  • vajon hogy érinti ez a vállalkozásomat, illetve érinti-e? Ha igen, mit tehetek? Várható további esés? (nézzünk utána, mit jósolnak a szakemberek!) Ha igen, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen intézkedéseket tehetünk. Ha nem, akkor túl kell élni ezt az időszakot.
  • ... és így tovább



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése