2010. június 26., szombat

Árak árképzés VII.

Az előző bejegyzésemben megnéztük egy konkrét példán, hogy egy nagykereskedelmi cég hogyan kalkulálja ki az árait. Hasznos volt? Kipróbáltad a saját termékeiden? Írd meg a tapasztalataidat, kérdéseidet.

Most megmutatom, hogy Bukfenc Bt. a bohóc gyermekgyurma ott kiszámolt eladási árával hogyan alakította az üzleti eredményét. Ehhez a példát vissza fogjuk bontani olyan szempontok szerint, amiből levezethető az adott termék forgalmazásából származó üzleti eredménye. 

Azt számoltuk, hogy a Bt. bruttó nagykereskedelmi eladási ára 138 125 Ft lett. Ezt az összeget kapja meg az eladása után, azaz ez az árbevétele. Mivel ez tartalmazza az áfát is, áfás árbevételnek nevezzük.
Az áfa nélküli árbevétele 110 500 Ft volt (nettó nagykereskedelmi eladási érték).
Létezik egy fogalom, amit talán már sokat hallottál, de nem biztos, hogy egyértelmű volt a jelentése, ez pedig az ún. eladott áruk beszerzési értéke (köznyelven ELÁBÉ). Egyszerűen megfogalmazva ezt azt jelenti, hogy az eladott áru bekerülési értéke mennyi lenne, ha változatlan formában - azon az áron amin mi vettük - adnánk tovább. A példában ez azt jelenti, hogy az értékesített 100 db termék forgalmazási költség nélküli (azaz változatlan formában való) értéke mennyi. Mivel 650 Ft-ért szerezte be a Bt. a terméket, így az ELÁBÉ-je 650 Ft x 100 db, azaz 65 000 Ft. Ezt az összeget azonnal ki is fizette a termelőnek, azaz ez biztosan nem fogja az üzleti eredményét képezni, nem keresett még rajta. Mivel az áfa nélküli árbevétel 110 500 Ft volt (az áfa tovább lesz forgatva, így nem számoljuk bele), ebből kifizetett 65 000 Ft-ot, eddig az eredménye 45 500 Ft - ezt hívjuk árréstömegnek. Volt azonban 20 000 Ft forgalmazási költség is, amit a Bt.-nek szintén ki kellett fizetnie. Ez tehát az eredményének szintén nem képezheti a részét, azaz levonandó az eddigi eredményből: 45 500 Ft - 20 000 Ft = 25 500 Ft. Ezzel megkaptuk Bukfenc Bt. üzleti eredményét.

Az átláthatóság kedvéért képletbe helyettesítve:

Áfa nélküli árbevétel (110 500 Ft)
- Eladott áruk beszerzési értéke (-65 000 Ft)
----------------------------------------------------
= Árréstömeg (45 500 Ft)
- Forgalmazási költségek (-20 000 Ft)
----------------------------------------------------
= Üzleti eredmény (25 500 Ft)
Ezzel a módszerrel termékenként meghatározhatod, hogy milyen eredményt érhetsz el az adott terméked adott árú eladásával - majd összeadva az így kijött termékenkénti eredményt, megtudhatod az összes terméked értékesítéséből adódó üzleti eredményed.


Tetszett? Akkor az alábbi ablak segítségével megoszthatod ismerőseiddel ezt a bejegyzést (a három pontra kattintva további lehetőségek ismegjelennek.).
Share/Bookmark

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése