2010. június 20., vasárnap

Árak, árképzés V.

Kész vagy rá, hogy már sokkal körültekintőbben és okosabban alakítsd ki/változtasd az áraidat? Szeretnéd, ha a költségeid megtérülnének, a kötelezettségeidet kifizethetnéd, és még maradna is?

Akkor ne lapozd el az árképzésről szóló cikkeimet, felkiáltva, hogy: MINEK EZ NEKEM? HAGGYÁÁMÁÁÁ, OLYAN, MINTHA AZ ISKOLAPADBAN AKARNÁK A FEJEMBE TÖMNI A SOK HÜLYESÉGET, NEM ÉRTEK ÉN EBBŐL SEMMIT...

Ki kell, hogy ábrándítsalak! Deeeee, igenis érted! Mert azt akarod, hogy jobban működjön a vállalkozásod, leülsz, odafigyelve elolvasod, és rá fogsz jönni, hogy nem is olyan nehéz! Mert úgy mondom el Neked, hgy akkor is megérted, ha soha nem tanultál pénzügyi dolgokat - csak figyelj, és NE ADD FEL.

Elmesélek egy történetet: egy ismerősöm kb. két éve alapított egy céget, ahol különböző hobbikellékeket tervezett árulni. Specialitásának azt tervezte, hogy csak és kizárólag saját készítésű termékei lesznek, és ezzel lesz egyedülálló a piacon - eddig ez nagyon jól is hangzik üzletpolitikának, ugye?
És itt jön a DE! Legjobb tudása szerint kialakította az árait, de egyáltalán nem volt tisztába vele, hogy mi ennek a módja. Árulgatta a kis kütyüit - aprópénzért, és a vállalkozás újdonsága miatt meglehetősen kevés érdeklődővel -, és egyszer csak megkereste egy nagy hobbicég, hogy továbbforgalmazás céljából átvenne Tőle dolgokat.
Hogy ez mit jelenthetett volna? Bár kicsit alacsonyabb áron, de lényegesen nagyobb mennyiségben tudott volna forgalmazni, valószínűleg sokkal nagyobb árbevételt elérve - ráadásul kevesebb macerával, csomagolási és egyéb feladattal...
És hogy az én ismerősöm erre mit válaszolt? Azt, hogy az áraiból egyszerűen nem tud engedni, mert akkor már veszteséges, mert Ő ezt a lehetőséget egyszerűen nem kalkulálta bele az áraiba! Elveszítette ezt - és még ki tudja hány hasonló üzlettel való megállapodás - lehetőségét. Nem jól kalkulálta az árait, hirtelen emelni viszont nagyon nehéz, és szépen lassan fel is adta a vállalkozását. :-(

És itt jön a pozitív DE!!! Pár hónapra rá újra kezdte, mert azt gondolta, hogy Ő akkor is lát ebben fantáziát: viszont már sokkal okosabban képezte az árait. Most az a célja, hogy nagykereskedőként is működjön - sőt elsősorban akként - és hosszú távon esetleg nemzetközi irányba is elmozduljon.

Hogy ehhez hogyan kellett áraznia, hogy megérje és szabályos is legyen? Ő már tudja! Téged is érdekel?

Ígérem, most már minden kitérő nélkül, a következő bejegyzésemben mesélek erről.

Kész vagy rá, hogy Magadévá tedd ezt a tudást? Akkor gyere vissza, várlak szeretettel.


Tetszett? Akkor az alábbi ablak segítségével megoszthatod ismerőseiddel ezt a bejegyzést (a három pontra kattintva további lehetőségek ismegjelennek.).
Share/Bookmark

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése