2010. június 5., szombat

Alma, alma, piros alma....

Nem is emlékszem, hogy utoljára mikor voltak - illetve mióta én élek voltak-e - ilyen mértékű esőzések rövid időn belül Magyarországon. Azon kívül, hogy a mi hangulatunkat alapvetően morcossá alakíthatja ez az időjárás, a gazdaságra, és nagyon sok mikro-, kis- és középvállalkozóra (nagyra is) is mérhetetlen terheket, problémákat, veszteségeket ró => ebből következően pedig az egész gazdaságot érinteni fogja, gondoljuk csak végig, hogy miért:

Hírek szerint a termés átlagosan egyharmada elpusztult - eddig. :-( Ez nemcsak a zöldség-gyümölcsárusokat érinti közvetlenül, hanem nagyon sok vállalkozót... közvetve pedig azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy mindenkit. :-(
Magyarország már közel sem olyan mértékben alapoz a mezőgazdaságára, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt (sajnos!), inkább mindent megveszünk sokkal rosszabb minőségben, mert az itthoni termelőknek már nem éri meg megtermelni. - hisz a külföldről behozott áruk leverik az árakat. A mostani időjárási viszonyok méginkább a kistermelőink ellen (is) vannak.
Én személy szerint nagyon sajnálom ezt a helyzetet, mint magánember, hisz én még mindig azt keresem egy zöldséges standon, hogy ha lehet, magyar - sőt ha tovább ragozhatom kistermelő, falusi paraszt néni-bácsi - vállalkozó saját terményét vásároljam.

Ha a Te vállalkozásod valamilyen szinten közvetlenül érintett ebben a helyzetben, akkor javaslom az éves tervedbe bekalkulálni ezt a negatív jelenséget (bár gondolom alapban is benne van, hisz egy időjárástól függő vállalkozás ezt nem hagyhatja ki). Figyeld a médiákat és híreket, hogy nem lesz-e esetleg valamilyen vis major pályázat, segítség, akármi az állam részéről, ami azokat a vállalkozásokat tudná támogatni, akik emiatt anyagilag bajba kerülnek (makrogazdasági szempontból is meggondolandó lenne, hiszen ha abszurd módon nőnek az árak, az még több embert érint:  növekszik az éhezés, egészségtelenebb ételeket fogják preferálni az emberek, mert azt fogják tudni megfizetni, ebből újabb betegségek jönnek, és így folytathatnám - beindul a lavina!)

Megpróbálok ezekre én is odafigyelni, és jelezni fogom itt, ha bármilyen információt találok, ami segíthet az érintetteken!

Napsütéses napokat kívánok mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése